Laserska koagulacija krčnih žil

Endovazalna laserska koagulacija krčnih žil je sodobna, zelo učinkovita, varna in enostavna metoda laserskega kirurškega zdravljenja zgodnjih faz krčnih žil. Tehnika je priljubljena po vsem svetu, vendar se uporablja le v centrih za vaskularno kirurgijo, opremljenih s posebno lasersko opremo. Odstranjevanje krčnih žil na nogah z laserjem bolniki lažje prenašajo v primerjavi s klasično kirurgijo in prispeva k hitremu okrevanju.

Lasersko zdravljenje krčnih žil

Kljub vsem pozitivnim vidikom ima laserska koagulacija, tako kot katera koli druga metoda, svoje pomanjkljivosti. Zelo pomembno je upoštevati terapevtske možnosti operacije in jo uporabljati le v tistih primerih, ko je res indicirana in bo pomagala bolniku. Nesprejemljivo je, da z laserjem zdravimo vse bolnike s krčnimi žilami po šablonskem principu, ob upoštevanju le komercialnih interesov in mode.

Indikacije in možnosti metode

Le s širjenjem površinskih ven (velike in male podkožne) spodnjih okončin 1 in 2 stopinje jih je mogoče odstraniti z laserjem. To pomeni, da je le v zgodnjih fazah krčnih žil lahko delovanje laserske koagulacije učinkovito.

Natančnejše indikacije za operacijo:

 • Neposreden ali rahlo vijugast potek razširjenih žil, ko nimajo ostrih zavojev.
 • Pomanjkanje velikih krčnih žil.
 • Razširitev lumena vene je manjša od 1 cm.
 • Glavna vrsta krčnih žil, ko se razširitev širi vzdolž osrednjega debla male ali velike vene podkožja in v proces ne vključuje velikega števila majhnih pritokov.

Lasersko koagulacijo krčnih žil, povečanih za več kot 2 stopinji, ni primerno izvajati zaradi velikega tveganja za ponovitev bolezni v dolgotrajnem pooperativnem obdobju. Če se proces razširi ne samo na debla malih ali velikih ven v očesu, temveč tudi na njihove glavne veje (pritoke), se lahko izvede kombinirana operacija. Vključuje lasersko koagulacijo glavnega debla in kirurško odstranitev krčnih žil majhnih vej z ločenimi majhnimi punkcijami. Takšen poseg je tudi nizkotravmatičen in združuje vse prednosti laserske in tradicionalne kirurgije.

Kontraindikacije

Tudi pri bolnikih z manjšo stopnjo krčnih žil laserskega zdravljenja ni mogoče izvesti, če obstajajo kontraindikacije za operacijo. So absolutne - kategorične, pri katerih lahko koagulacija variksov poslabša obstoječe spremembe v tkivih, in relativne - začasne, pri katerih se poveča tveganje za pooperativne zaplete. Vse kontraindikacije so navedene v tabeli.

Absolutno Relativno
Motnje strjevanja krvi v obliki povečane nagnjenosti k tvorbi krvnih strdkov ali krvavitvam Gnojno-vnetni kožni procesi v spodnjih okončinah, zlasti na mestih prihodnjih rezov
Hudo splošno stanje bolnika Poslabšanje obstoječih kroničnih bolezni notranjih organov in tkiv
Znaki kronične venske insuficience na nogah zaradi dolgotrajnega ali hudega poteka krčnih žil (izrazita oteklina, rjave lise, utrjevanje in razjede na koži nog) Akutne nalezljive bolezni (prehlade, virusne, črevesne okužbe)
Tromboflebitis - vnetje krčnih žil Težave z imuniteto

Med nosečnostjo in v zgodnjem poporodnem obdobju se je bolje vzdržati laserske koagulacije krčnih žil, čeprav nima negativnega vpliva na plod. To je posledica nezmožnosti napovedovanja poteka pooperativnega obdobja, velikih obremenitev spodnjih okončin, hormonskih in imunskih sprememb v telesu.

Faze operacije

Načelo laserske koagulacije krčnih žil na nogah temelji na toplotnem učinku laserskih žarkov. Delujejo na tkivo, jih segrejejo, uničijo in zlepijo (zatesnijo, povzročijo lepljenje) sten posode. Posledično vena izgubi lumen, pušča in se spremeni v brazgotinsko tkivo.

Postopek laserske koagulacije krčnih žil

Laserska kirurgija se izvaja v sterilni operacijski sobi s posebno opremo:

 • Laserski koagulator je naprava, ki je vir sevanja.
 • Laserski svetlobni vodnik - cevna elektroda, s katero laserski žarek deluje na veno.
 • Ultrazvočni aparat, ki lahko vizualizira površinske vene, kar bo omogočilo oceno, kako dobro so obdelane med operacijo.

Glavne faze intervencije:

 • Označevanje vene.
 • Anestezija (lajšanje bolečin).
 • Neposredno odstranjevanje žil z laserjem.

Trajanje operacije na eni nogi je od 15 do 20 minut, če je potrebno le eno od žilnih debel, do ene ure, ko lasersko koagulacijo centralnega venskega debla kombiniramo s klasično odstranitvijo majhnih razširjenih vej s punkcijami (miniflebektomija). ).

Označevanje vene

Uspeh laserskega odstranjevanja krčnih žil na nogah je odvisen od tega, kako dobro so označene (označene) prizadete žile. Da bi to naredili, s posebnim markerjem ali briljantno zeleno narišejo, kako in kje prehaja krnica na nogi. Opravijo tudi predoperativno ultrazvočno dopplersko preiskavo ven in dodatno označijo značilnosti njihove razvejanosti, če niso indicirane pred ultrazvokom.

Anestezija

Anestezija med operacijo je lahko lokalna ali regionalna ali splošna. V prvem primeru se mesta vbodov in rezov infiltrira (injicira) s pripravki lokalnih anestetikov – če se z laserjem zdravi samo osrednja vena.

Infiltracijska anestezija pri odstranjevanju krčnih žil z laserjem

Če je poseg podaljšan (z miniflebektomijo), bo morda potrebna spinalna anestezija ali kratkotrajna intravenska anestezija. V vsakem primeru bo postopek neboleč.

Neposredno izvajanje intervencije

Operacija laserske koagulacije krčnih žil na nogah je naslednja:

 1. Po anesteziji v zgornji tretjini stegna vzdolž sprednje-notranje površine pod dimeljsko gubo se opravi bodisi punkcija bodisi kožni rez, ki ne presega 2 cm.
 2. Pod vizualnim ali ultrazvočnim vodenjem se na njenem stičišču s femoralno veno odkrije velika vena.
 3. Safeno veno prerežemo in ligiramo, odklopimo od globoke, v njen lumen pa vstavimo dolg (približno 1 m) gibljiv svetlobni vodnik, ki ga pripeljemo do začetka žile v višini stopala.
 4. Zaporedoma vlečejo svetlobni vodnik navzgor do mesta vboda na stegnu, s snopom delujejo na stene vene, kar povzroči njeno opekline, puščanje od krvi in obliteracijo (lepljenje) lumena.
 5. Svetlobni vodnik odstranimo, preverimo krvavitev in rano na koži zašijemo ali previjemo.
 6. Majhne krčne veje je nemogoče odstraniti z laserjem. Odstranijo se z dodatnimi punkcijami, ki ne zahtevajo šivanja.
 7. Na operacijski mizi se takoj po obdelavi ven na nogah z laserjem ud povije z elastičnim povojem ali nanj nataknemo individualno izbrane kompresijske nogavice (nogavice).

Laserska koagulacija naj poteka pod ultrazvočnim vodenjem, ki vam omogoča, da vidite, kako se lumen vene sesede, in odmerite intenzivnost laserskega sevanja.

Prednosti in slabosti

Laserska koagulacija je dobra in radikalna metoda zdravljenja krčnih žil, ni pa tudi zdravilo za to bolezen. Njegove prednosti in slabosti v primerjavi s tradicionalno kirurgijo so opisane v tabeli.

Laserska kirurgija Tradicionalna kirurgija
Anestezija je pogosto lokalna Lokalna anestezija ni učinkovita
Brez velikih rezov, brez brazgotin Potrebujete reze, brazgotine bodo
Operativna travma je minimalna, vena ni odstranjena, ampak izgorela od znotraj Odstranjena je žila, tkivo je poškodovano
Postopek je hiter (manj kot eno uro) Trajanje operacije je več kot eno uro
Majhno tveganje za pooperativne zaplete Pogostejši zapleti v primerjavi z lasersko koagulacijo krčnih žil
Hitro okrevanje in odpust iz klinike (tudi na dan operacije) Dolgotrajno okrevanje, izpust po nekaj dneh
Lasersko zdravljenje je možno le pri rahlih krčnih žilah Vene, prizadete zaradi krčnih žil katere koli stopnje, lahko odstranite
Če se ne zdravi dobro, obstaja tveganje za obnovo lumna vene Žile se odstranijo kirurško, tako da nikoli ne bodo obnovile svojega lumna
Zahteva posebno opremo, zato so stroški visoki Cena je dvakrat nižja v primerjavi z odstranjevanjem krčnih žil z laserjem in ne zahteva posebne opreme

Tveganja

Hitrost in minimalna travma kirurškega zdravljenja krčnih žil z laserjem zmanjšujeta operativna tveganja posega. Negativne posledice in zapleti se pojavijo pri 1 % operiranih bolnikov. Običajno so lokalni in jih predstavljajo vnetni procesi vzdolž koagulirane veni. Pri 5 % sta možna rekanalizacija (obnova lumena) in ponovitev bolezni, kar je lahko povezano z operacijo brez uporabe ultrazvočne opreme ali pri bolnikih s hudimi krčnimi žilami.

Postoperativno obdobje

Zgodnja aktivacija bolnikov je preprečevanje negativnih posledic po laserskem zdravljenju krčnih žil. Na dan operacije lahko hodite. Kompresijskih izdelkov (povoja ali nogavic) ne smete odstraniti 2-3 dni. Po tem obdobju jih je mogoče odstraniti ponoči in pri premikanju v vodoravni položaj. Kompresijske nogavice morate nositi vsaj en mesec in jih nadeti, preden vstanete iz postelje. Tako velike obremenitve kot nezadostna telesna aktivnost za noge so kontraindicirane.

Laserska koagulacija za krčne žile nog je zelo učinkovita in varna metoda radikalnega zdravljenja zgodnjih stopenj te patologije, ki tekmuje in celo presega učinkovitost tradicionalne kirurgije. Toda o smotrnosti njegove uporabe se mora odločiti le specialist, ob upoštevanju posameznih značilnosti vsakega posameznega bolnika.