Krčne žile spolnih organov

Krčne žile spolnih organov se pojavljajo tako pri moških kot pri ženskah. Ta bolezen lahko prizadene penis, maternico, moda, presredek, sramne ustnice in vulvo. Trajajoče patološke spremembe ne samo negativno vplivajo na zdravje organa, ampak vplivajo tudi na psihološko stanje bolnika.

bolečine v spodnjem delu trebuha z genitalnimi krčnimi žilami

Krčne žile pri ženskah

Po statističnih podatkih se takšna patologija pri ženskah najpogosteje pojavlja na sramnih ustnicah. Prvi znaki bolezni so poslabšanje splošnega počutja, kar vpliva na spolno življenje.

Obstaja več vzrokov za krčne žile pri ženskah:

 1. Prirojena ali pridobljena insuficienca žilnih sten. Krčne žile se lahko pojavijo zaradi težkih fizičnih naporov, kroničnih bolezni medeničnih organov ali debelosti.
 2. Uporaba hormonskih zdravil, vključno s kontracepcijskimi sredstvi.
 3. Nosečnost. Z vsako naslednjo nosečnostjo se poveča tveganje za krčne žile ženskih spolnih organov.

Prisotnost spolnih krčnih žil dokazujejo simptomi, kot so pojav "zvezdic" ali vozličev na venah v intimnem predelu. Koža na tem področju postane suha in občutljiva. Pri nekaterih ženskah nastane pigmentacija na sramnih ustnicah s krčnimi žilami. Posebnost bolezni je, da se sramne ustnice začnejo povečevati, nastane oteklina, kar vodi do njihove deformacije. Poveča se lahko kot ena sramne ustnice, hkrati pa dve. Ko bolezen napreduje, ženska začne občutiti bolečino in srbenje.

V skupini tveganja za nastanek bolezni so tiste ženske, ki trpijo zaradi krčnih žil na nogah.

Kar zadeva nosečnice, se razvoj krčnih žil spolnih organov pojavi zaradi hitrega pridobivanja telesne teže, povečane telesne aktivnosti in pritiska povečane maternice na žile. Močan pritisk ploda na medenične organe lahko izzove krčne žile vulve. Ko se kapilare zlomijo, kar se zgodi izjemno redko, ženska doživi manjšo krvavitev.

Omeniti velja, da med nosečnostjo ploda bolezen nima negativnega vpliva nanj.

Če je bila vzrok za krčne žile spolnih organov nosečnost, bo bolezen nekaj mesecev po porodu izginila sama od sebe. Glavni pogoj za okrevanje v takšni situaciji je izključitev težkih fizičnih naporov in nadzor telesne teže.

Krčne žile moških spolnih organov

Moški spolni organi niso nič manj izpostavljeni tveganju za razvoj te bolezni. Površinsko locirane žile na zdravem moškem spolnem organu ne presegajo premera 3-4 mm. Najpogostejša diagnoza je varikokela, torej krčne žile mod.

Vzroki za patologijo so v večini primerov povezani z življenjskim slogom moškega, v nekaterih primerih pa se lahko bolezen pojavi zaradi okoliščin, na katere človek ne more vplivati.

geni in nagnjenost k genitalnim krčnim žilam

Glavni vzroki za krčne žile spolnih organov pri moških so:

 1. Poškodba genitalij.
 2. Prisotnost benignih ali malignih novotvorb.
 3. Dolgotrajna prenatrpanost mehurja, ki vodi do stiskanja organov.
 4. Prejšnji kirurški posegi na medeničnih organih.
 5. Dolgotrajna in redna neodvisna zamuda v procesu ejakulacije.
 6. Uporaba različnih zdravil, kot so anestetiki, ki pomagajo podaljšati spolni odnos.
 7. Dednost.
 8. Posledice nalezljivih bolezni spolnih organov.

Moški lahko sumi na prisotnost krčnih žil, če se pod kožo na žilah tvorijo vozlički različnih velikosti. Poleg tega se med spolnim odnosom pojavi nelagodje in mravljinčenje. V vznemirjenem stanju žile nabreknejo in njihova gostota se znatno poveča.

V ozadju takšnih sprememb se pojavi stagnacija krvi. Pri krčnih žilah je za mošnjo značilno povečanje s spremembo barve. Nadaljnji razvoj bolezni je poln neplodnosti, saj nakopičena kri povzroči pregrevanje sperme.

Zdravljenje krčnih žil spolnih organov pri ženskah in moških

Ko se bolezen pojavi v procesu rojevanja otroka, ženski svetujemo, da se ne preobremenjuje in nosi kompresijsko spodnje perilo. V primeru, da bolezen napreduje in povzroča hudo nelagodje bodoči materi, so ji predpisana zdravila proti bolečinam, hemostatična in antiseptična zdravila. Vsa zdravila in njihov odmerek predpiše zdravnik. Poskusi samozdravljenja lahko škodujejo intrauterinemu razvoju otroka.

posvetovanje z zdravnikom zaradi krčnih žil na spolovilih

V vseh drugih primerih zdravljenje izbere zdravnik na podlagi vzroka za krčne žile. Kirurški poseg je indiciran v primerih, ko konzervativne metode zdravljenja ne dajejo želenih rezultatov ali se štejejo za neprimerne.

Sodobne metode zdravljenja genitalnih krčnih žil se izvajajo s flebektomijo, pa tudi z radiofrekvenčno in lasersko koagulacijo.

Pri moških se ta patološki proces odpravi s konzervativno metodo zdravljenja zaradi začasne abstinence od spolnih odnosov. Poleg tega so predpisani analgetiki, protivnetna (nesteroidna) zdravila in antikoagulanti.

Kirurško zdravljenje se izvaja z metodo legiranja, izvaja se ekscizija ali trombektomija.